U Galeriji Kranjčar održan završni event u sklopu EU projekta udruge NISMO SAME

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same održala je 21. rujna 2023. u Galeriji Kranjčar u Zagrebu svoju 16. „zdravu kavu s doktorima“ kako bi predstavila rezultate EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ koji je trajao od ožujka 2022. godine i polučio izvrsne rezultate.

Tijekom proteklih 17 mjeseci Nismo same su s inicijativom obišle Sisak, Karlovac, Daruvar, Slavonski Brod, Gospić, Viroviticu, Vukovar, Koprivnicu, Zabok, Osijek, Šibenik, Oštarije, Ludbreg, Glinu i Pakrac. Naše ‘zdrave kave’ okupile su više od 600 sudionika, uglavnom žena oboljelih od raka i članova njihovih obitelji, no u inicijativu su se nerijetko, u potrazi za relevantnim informacijama, uključile i zdrave žene.

Impozantan je i broj liječnika koji su sudjelovali u inicijativi, ukupno njih 56 iz svih krajeva Hrvatske.

Osim zdravih kava’ u sklopu projekta održano je devet radionica, jedan okrugli stol koji je okupio 34 sudionika, od toga šest liječnika, objavljen je i jedan priručnik za novooboljele žene „Oboljela sam od raka. Što dalje?“  (dostupan je i online na stranici projekta ) te pet stručnih članaka.

Završnom eventu u Galeriji Kranjčar uz članice Udruge, prisustvovale su Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije s Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb; Ivona Poljak, psihologinja na Odjelu za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb te prim. doc. dr. sc. Vesna Ramljak, voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice.

Kroz neformalan i vrlo ugodan razgovor, sve prisutne žene imale su mogućnost dobiti odgovore na brojna pitanja koja ih muče – od dijagnoze, procesa liječenja, suživota s rakom, ali i svu potrebnu psihološku podršku koja je kod onkoloških pacijentica i njihovih obitelji od velike važnosti.

 

Projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 498.519,00 kuna (kodni broj: UP.02.2.1.08.0226).