Terapija pisanjem

U srijedu 19. listopada 2022. održat će se četvrta od devet radionica u sklopu projekta Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama, br. ugovora UP.02.2.1.08.0226, koji se financira bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Terapija pisanjem postupno ublažava emocionalnu traumu izazvanu spoznajom o teškoj bolesti i strahom od smrti koju ona donosi. Premda ju je moguće provoditi individualno, terapija pisanjem u skupini nudi novu dimenziju identifikacije s osobama u sličnoj životnoj fazi, promjenu perspektive nošenja s izazovima, proširivanje vidika i mogućih rješenja, što je čini srodnom grupama za podršku i samopomoć kojima hrvatsko zdravstvo konstantno oskudijeva.

Brojne znanstvene studije sugeriraju da izražajno pisanje ima potencijal pojačati imunološki sustav. Štoviše, utvrđen je značajno veći odgovor limfocita šest tjedana nakon procesa intenzivnog pisanja. A još svježija istraživanja utvrdila su da narativna medicina i ekspresivno pisanje mogu imati važnu terapijsku ulogu u ozbiljnim bolestima kao što je karcinom jer smanjuju kroničan stres, depresiju i anksioznost.

Radionicu će voditi književnica Ankica Tomić koja će uskoro objaviti peti roman, a već je prvim osvojila nekoliko vrijednih nagrada. Premda je većinu staža provela u novinskim redakcijama, i dalje se uživa “vratiti u klupe” i pokazati svoje predavačko iskustvo.

Radionica će biti održana u prostoru Udruge (Boškovićeva 7 B) s početkom u 17.30 sati. Budući da je broj mjesta ograničen, sudjelovanje na radionici moguće je samo uz prethodnu najavu na e-mail ivana@nismosame.com ili goranka@nismosame.com.