Psihijatrica Maja Vukoja održala grupnu terapiju za onkološke pacijentice

U sklopu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, Udruga Nismo same organizirala je 25. travnja 2023. sedmu radionicu koju je vodila psihijatrica Maja Vukoja.

Tema sedme radionice, na kojoj je sudjelovalo 13 žena, bila je “Putovanje u prošlost slikom i riječju”, na kojoj su zainteresirane žene imale priliku osvijestiti određene rane etape života kroz tehnike crtanja te kroz razgovor s konačnim naglaskom na pozitivno razmišljanje.

Naime, cijeli proces koji proživljavaju onkološke pacijentice može biti vrlo stresno i emocionalno iscrpljujuće iskustvo te može uvelike utjecati na njihovo mentalno zdravlje. Budući da simptomi ovog stanja mogu znatno narušiti kvalitetu života, glavni cilj radionice je osnažiti novooboljele onkološke pacijentice da lakše podnesu cijeli proces bolesti i liječenja.

Maja Vukoja, dr. med., spec. psihijatar, radionicu je započela s edukacijom o ranom rastu i razvoju s naglaskom na važnost uloge roditelja u odgoju djeteta. Nastavljena je slikovnom radionicom koja prikazuje djetinjstvo svake prisutne žene te kao grupna psihoterapija za vrijeme koje je svaka sudionica opisivala svoj prikaz, osjećaje i razmišljanja.

Radionica je uspješno provedena, sudionice su podijelile ključne etape svog odrastanja te je postignuta bliskost i kohezija grupe nalik na grupni setting u bolničkim uvjetima. Sudionice su bile vrlo otvorene i pružale su si međusobnu podršku te su radionicu završile osviještene, ojačane i bogate za jedno novo iskustvo“, izjavila je Maja Vukoja.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Sljedeća planirana aktivnost Udruge je organizacija „zdrave kave“ u Osijeku koja će se održati 8. svibnja.