Ivana Kalogjera o ‘zdravoj kavi’ govorila u velikom intervjuu za portal SVIJEThr

Ivana Kalogjera, predsjednica Nismo same, u velikom intervjuu za portal SVIJEThr otvoreno i iskreno govorila je o tome zašto se posvetila humanitarnom radu te što za nju osobno znači projekt besplatnog taksi prijevoza na kemoterapiju “Nisi sama – ideš s nama!“, koji se financira isključivo donacijama, a što ostali projekti Udruge među kojima se posebno ističe projekt “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” koji se temelji na organizaciji „zdravih kava s doktorima“ u 15 gradova diljem Hrvatske i devet radionica u prostorima Udruge, a financira se sredstvima Europskog socijalnog fonda (85 posto) i Državnog proračuna RH (15 posto).
Na pitanje kako Udruga okupljate liječnike i stručnjake koji sudjeluju na zdravoj kavi i kakvo je njihovo viđenje projekta odgovorila je:

“Svi liječnici koji su se uključili u projekt oduševljeni su konceptom. Pokazalo se da neformalna druženja, izvan ambulante i bijelih zidova, jednako pomažu oboljelim ženama kao i samim liječnicima. Takvi razgovori razbijaju stigmu, a istovremeno doprinose boljoj komunikaciji, razumijevanju i izgradnji međusobnog povjerenja između liječnika i pacijenata. Stoga bih ovim putem htjela zahvaliti svim liječnicima koji su do sada sudjelovali u našoj inicijativi i nesebično dijelili svoje slobodno vrijeme kako bi pružali svoj doprinos i pomogli nam u informiranju, edukaciju i širenju svijesti o važnosti preventivnih pregleda te informirali oboljele žene.Citirat ću prim. doc. dr. sc. Vesnu Ramljak, dr. med., specijalisticu kliničke citologije i voditeljicu Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice koja je, uz članice Udruge, aktivno sudjelovala na zdravim kavama u više gradova te je više puta istaknula da je, bez obzira na to koliko često razgovara s pacijenticama, kako bivšim, tako i onima koje prolaze svoje liječenje, i članovima obitelji, svaka nova „zdrava kava“ za nju novo iskustvo. „Ta nova iskustva često su oplemenjujuća, ali, nažalost, puno puta i užasavajuća jer čujem neke stvari za koja ne mogu vjerovati da još uvijek postoje kao prepreka na putu liječenja. Na ‘zdravim kavama’ ljudi imaju priliku izreći ono što inače ne mogu niti imaju kome reći. Zbog toga su ovakve ‘kave’ neprocjenjive, kaže se i čuje ono što inače nemamo priliku čuti“, izjavila je prim. Ramljak.

Dodatno želim zahvaliti gospođi Božani Bešlić koja nam je volonterski napisala ovaj prekrasan projekt i bez čije podrške ne bismo uspjeli.”

Cijeli intervju pročitajte na poveznici:

https://www.svijet.hr/hrvatski/novost_5/ivana-kalogjera-zivot-nakon-dijagnoze-stvarno-moze-biti-ispunjen-i-kvalitetan_228486/