Održana deveta radionica u sklopu EU projekta “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama”

U prostorima Udruge Nismo same 24. kolovoza 2023. održana je deveta radionica na temu „Dodaci prehrani i suplementi kod onkoloških bolesnica“. Na radionici koju je vodila Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije s Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb, pacijentice su imale priliku dobiti pregled najčešće korištenih suplemenata u onkologiji. Imale su priliku pojedinačno prokomentirati indikacije, kontraindikacije, moguće nuspojave i interakcije prvenstveno dobivene iz rezultata randomiziranih kliničkih studija koje su temelj moderne medicine bazirane na dokazima (evidence-based medicine), a ne na osnovu sporadičnih ili anegdotalnih slučajeva.

Udruga Nismo same je održala svoju devetu radionicu u sklopu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ koji se temelji na organizaciji „zdravih kava“ u 15 gradova diljem Hrvatske i devet radionica u prostoru Udruge. Radionice su namijenjene ženama svih generacija, zamišljene su kao jedan oblik radne terapije, a glavni cilj je promocija zdravlja i zdravih aktivnosti. Tema ove radionice je bila „Dodaci prehrani i suplementi kod onkoloških bolesnica“ na kojoj su zainteresirane žene imale priliku postavljati pitanja, kao i iznijeti svoja iskustva s korištenjem određenih suplemenata i dodataka prehrani.

Radionicu je vodila Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica je radioterapije i onkologije na Zavodu za radioterapijsku i internističku onkologiju Klinika za tumore. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2003. Na Zavodu je zaposlena od 2007., a od 2012. kao specijalistica radioterapije i onkologije. U svakodnevnoj praksi ponajviše se bavi radioterapijom bolesnika/bolesnica s karcinomom dojke, karcinomima probavnog i urogenitalnog sustava te ginekološkim tumorima. Također, jedna je od radioterapijskih onkologa koji provode ginekološku brahiterapiju (unutrašnje zračenje) kod bolesnica s karcinomima maternice. Odslušala je poslijediplomski znanstveni studij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno je u procesu izrade doktorske disertacije.

„Jako sam zadovoljna kako je protekla radionica, posebice zato što nije bila jednosmjerna komunikacija. Ugodno smo o svemu razgovarale, žene su postavljale pitanja i iznijele svoja iskustva o temi koja je vrlo široka i kompleksna. Konkretno, govorili smo o najvažnijim vitaminima i znanstvenim spoznajama o primjeni većih doza određenih vitamina na rizik od razvoja određenih tumora, kao i na ishod onkološkog liječenja. Dotaknuli smo se i minerala i elemenata u tragovima, prvenstveno smo govorili o suplementaciji kalcija i vitamina D u očuvanju koštanog zdravlja kod bolesnica na onkološkom liječenju. Na kraju se povela jedna vrlo zanimljiva rasprava o alternativnim pripravcima kojih na tržištu danas ima nebrojeno i većina onkoloških bolesnica neminovno dolazi u napast primijeniti jedan ili više alternativnih pripravaka koji se oglašavaju kao sredstva koja jačaju imunitet i direktno uništavaju tumorske stanice bez nuspojava. Za kraj, sudionicama radionice pokušala sam objasniti kako se u medicini odlučuje o primjeni nekog lijeka u kliničkoj praksi, odnosno što znači medicina temeljena na dokazima i kako dobivamo te važne dokaze koji su nam dovoljno vrijedni da bismo određeni pripravak proglasili lijekom i odobrili ga za upotrebu“, izjavila je Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., specijalistica je radioterapije i onkologije na Zavodu za radioterapijsku i internističku onkologiju Klinika za tumore.

„Jako mi je koristila radionica. Tek sam na početku liječenja i kao svi sam strahu i puna pitanja. Istovremeno dobivam različite informacije o tome što bi mi sve moglo pomoći tijekom liječenja pa mi važno poslušati stručnu osobu koja je u toj tematici i koja će reći: ovo možete, a ovo ne možete. Ovo je moja prva radionica uopće i hvala vam što ste nešto tako organizirali“, izjavila je Helena Povijač, jedna od sudionica radionice.

Sljedeća planirana aktivnost u sklopu projekta je organizacija „zdrave kave s doktorima“ 31. kolovoza.