Književnica Ankica Tomić održala radionicu terapeutskog pisanja za onkološke pacijentice

U prostorima Udruge Nismo same održana je radionica pod nazivom „Terapija pisanjem“ na kojoj je sudjelovalo 13 žena. Radionicu je vodila Ankica Tomić, nagrađivana hrvatska književnica, a glavni cilj je bio prikazati kako izražajno pisanje može biti još jedan značajan oblik terapije i samopomoći kod spoznaje o teškoj bolesti. Zainteresirane žene su tako u bliskom okruženju imale priliku isprobati ovu vrstu terapije i vidjeti kako pisanje može uvelike utjecati na njihovo psihološko stanje i razmišljanja, dok im pisanje u skupini može biti i srodna grupa za međusobnu podršku.

U sklopu svog EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, Udruga Nismo same organizirala je još jednu značajnu radionicu „Terapija pisanjem“ za onkološke pacijentice. Važnost provođenja ovakve vrste radne terapije potvrdila su i istraživanja koja zaključuju da narativna medicina i izražajno pisanje mogu imati veliku terapijsku ulogu u ozbiljnim bolestima, kao što je karcinom, jer smanjuju kroničan stres, depresiju i anksioznost. Tako se u prekrasnim prostorima Udruge okupilo 13 sudionica koje su u opuštenoj atmosferi uz stručno vodstvo naučile što je to izražajno pisanje, kako započeti i na koji način se sve može provoditi. Prikazane su im neke tehnike pisanja koje će sudionice moći prakticirati i u budućnosti, a ujedno su imale i priliku isprobati terapiju u skupini te tako pisati i na papir iznijeti svoje vlastite misli i osjećaje.

Radionicu je vodila Ankica Tomić, nagrađivana hrvatska književnica koja je istaknula svoje zadovoljstvo, ali i značaj ovakve vrste terapije kod onkoloških pacijentica.

„Radionica je prošla izvrsno. Jako sam zadovoljna reakcijom žena koje su bile spremne, osim pisanja, čak i na čitanje vlastitih radova pred nepoznatom publikom. U par trenutaka je bilo vrlo emotivno što znači da su žene došle do svog osjetljivog mjesta – emocija te da ih je vlastiti tekst potaknuo na drugačiji uvid traume koju su nedavno proživjele. Upravo to je jedna od glavnih svrha terapijskog pisanja. Također, da se odmaknemo od konfuzne bujice misli koje nas plaše, da iz nove perspektive promatramo problem te da tako nađemo nova, drugačija rješenja koje nam je terapija pisanjem pružila. Zaista se nadam da će im ova terapija pisanjem uistinu biti od pomoći“, rekla je Ankica Tomić.

 

“Jako sam zadovoljna reakcijom žena koje su bile spremne, osim pisanja, čak i na čitanje vlastitih radova pred nepoznatom publikom. U par trenutaka je bilo vrlo emotivno što znači da su žene došle do svog osjetljivog mjesta – emocija te da ih je vlastiti tekst potaknuo na drugačiji uvid traume koju su nedavno proživjele”, rekla je Ankica Tomić.

 

“Radionica kreativnog pisanja je super prilika za oboljele žene, ali i njihove obitelji da razmjene iskustva i da pronađu sebe. Kroz sjajno vođenu radionicu s iskusnom osobom zaista smo puno naučile, a najviše o sebi. Ono što ću u budućnosti najviše primjenjivati su neki zapisi ili pisma zahvale jer sigurna sam da svi mi imamo biti na čemu zahvalni“, rekla je Božana Bešlić, jedna od zadovoljnih sudionica.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Sljedeća planirana aktivnost Udruge je organizacija „zdrave kave s doktorima“ u Slavonskom Brodu 25. listopada.

Projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 498.519,00 kuna (kodni broj: UP.02.2.1.08.0226).