Antistresna art terapija za onkološke pacijentice

Udruga NISMO SAME poziva vas na Antistresnu kreativnu radionicu za onkološke pacijentice koja će se održati u srijedu, 28. prosinca 2022., u Hrvatskoj kući “Materina priča” (Preradovićeva 31), s početkom u 17.30 sati.

Ovo je peta od devet radionica koje će za žene oboljele od malignih bolesti, i članove njihovih obitelji, organizirati Udruga u sklopu projekta Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama, br. ugovora UP.02.2.1.08.0226, koji se financira bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Radionicu će voditi Aleksandar Kovačević koji u posljednje tri godine vodi razne antistresne kreativne radionice promovirajući tehnike za koje nije potrebno nikakvo likovno ili umjetničko predznanje, iskustvo ili talent, a koje omogućavaju polaznicima stvaranje pravih umjetničkih djela.

Radionice jačaju samopouzdanje, smanjuju stres i kao takve spadaju u art terapiju.

Tehnike u kojima ćemo raditi:

STING ART (maksimalno 5 polaznica) – tehnika pletenja koncem oko čavlića koji se ukucavaju na drvenu površinu (najčešće OSB ploče):

String art je tehnika nastala u 19. stoljeću kako bi djeca u školi na kreativan način učila matematiku i geometriju, a od ’60-tih se počela koristiti i za izradu slika i dekorativnih ukrasa za dom.

Sting art je tehnika kojom se šarene niti motaju oko čavlića i tako se gradi slika, a u njoj se mogu okušati početnici. Bila je popularna 70-ih, ali uživa u povratku kao jednostavan i zabavan način za izradu vlastitog umjetničkog djela. Ovaj ‘retro zanat’ zahtijeva vrlo malo materijala i jeftin je način da svojim zidovima dodate malo osobnosti. Izvrstan je projekt i za početnike jer ne zahtijeva posebne vještine. Ovom tehnikom nije teško postići impresivan gotov proizvod, pogotovo ako odaberete oblik koji ima jednostavne obrise.

Više o ovoj tehnici potražite na https://www.vjerujusebe.com/galerija/string-art.

AKRILNO IZLIJEVANJE (maksimalno 5 polaznica) – tehnika slikanja tekućim akrilnim bojama:

Akrilno izlijevanje je tehnika slikanja tekućim akrilnim bojama. Kod izrade slika izlijevanjem miješate različite akrilne boje sa sredstvom za izlijevanje (medij) i nanosite ih na platno. Boje se ne nanose kistom, već ih izlijevate direktno na platno. Zatim pustite boju da teče, promijenite smjer procesa tečenja i vaša je prva slika za izlijevanje akrilom skoro gotova. Najbolje u ovoj tehnici jest to da ne morate biti talentirani umjetnik ili imati sjajne vještine crtanja. Trebate samo neke zalihe za izlijevanje akrila, malo vremena i možete uživati u stvaranju jedinstvene umjetnosti kojom ćete biti zadovoljni.

Više o ovoj tehnici pogledajte na https://www.vjerujusebe.com/galerija/akrilno-izlijevanje.

ENKAUSTIKA (maksimalno 5 polaznica) – metoda slikanja voskom i glačalom – zanimljiva slikarska tehnika antičkog podrijetla:

Enkaustika je metoda stara više od 2500 godina, a počeci sežu sve do Grčke. Uglavnom, koristi zagrijane voskove i razne tehnike za stvaranje oblika i figura u mnogim varijacijama. Prekrasne apstraktne slike, kao i vjerne slike stvorene vlastitim rukama, zadovoljit će nas i sve naše voljene. Među osnovnim potrebnim alatima su glačalo, voskovi i tvrđi komadi papira.

 

Sve polaznice radionice oslikat će i jednu božićnu kuglicu tehnikom mramoriranja, a upoznat će se i s tehnikom pletenja s papirnim rolicama (od starih novina i promo letaka) pomoću koje se mogu izrađivati mala božićna drvca i ukrasi za bor.

Sav materijal je osiguran.

Voditelj radionice, Aleksandar Kovačević, ima bogato iskustvo u vođenju antistresnih kreativnih radionica. Trenutačno vodi antistresne kreativne radionice za polaznike iz potresom pogođenih područja: Gline, Petrinje, Siska i Zagreba u sklopu projekta “Vjeruj u sebe”. Radionice su pogodne za sve dobne skupine.

Budući da je broj mjesta na radionici ograničen molimo vas da svoj dolazak najavite na e-mail ivana@nismosame.com ili goranka@nismosame.com ili u inbox na našoj Facebook stranici.