U Oštarijama održana 14. ‘zdrava kava s doktorima’ Udruge Nismo same

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka NISMO SAME održala je 13. lipnja 2023. u Oštarijama svoju inicijativu “zdrave kave s doktorima” koja je okupila 16 sudionica, a mjesto događanja je bio Caffe bar Domino.

Nismo same u sklopu svog EU projekta “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama”, u 15 gradova diljem Hrvatske, provode inicijativu “zdrave kave s doktorima” koja za glavni cilj ima pružati ključne informacije, educirati i povećati svijest građana o važnosti prevencije te promovirati zdravlje.

Inicijativa “zdrava kava s doktorima” do sada je održana u 14 gradova diljem Hrvatske a okupila je više od 600 sudionika. Četrnaesta lokacija druženja bile su Oštarije.

U ugodnoj atmosferi unutar prostorija Caffe bara Domino zainteresirane žene su u ugodnom društvu s članicama Udruge i prisutnim liječnicama razgovarale o bitnim zdravstvenim temama, ali i preprekama s kojima se oboljele žene i njihove obitelju susreću u procesu liječenja.

“Jako smo sretne što smo imale priliku doći u jednu malu sredinu i tamo dovesti vrhunske liječnike. Na druženju se postavljalo jako puno pitanja, a neke od sudionica su odlučile ispričati i podijeliti svoja iskustva. Ukratko, bilo je jako inspirativno te korisno i njima, ali i samim liječnicima. Htjela bih istaknuti kako su žene koje su došle na našu ‘zdravu kavu’ u Oštarijama zapravo tek tamo imale prvi kontakt s psihologom jer na njihovom području ne postoje stručnjaci za to. Upravo zato odabiremo manje sredine kako bi oboljelim ženama i njihovim obiteljima pružali podršku i omogućili da postave sva pitanja koja ih muče, a nemaju ih kome postavljati. Projekt se polako završava, preostala nam je još samo jedna ‘zdrava kava s doktorima’, ali nastojat ćemo ponovno prijaviti iste ili slične inicijative jer se ova pokazala kao pun pogodak. Veliki je interes i odaziv žena, a liječnici su također iskazali veliko zadovoljstvo te se ovim putem zahvaljujem svima koji su nesebično izdvojili svoje slobodno vrijeme i pridonijeli da zajedničkim snaga pomognemo onima kojima je to zaista potrebno”, rekla je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge Nismo same i voditeljica Projekta.

Prisutni građani imali su mogućnost i sami postavljati pitanja vezana za prevenciju i preventivne preglede, dijagnozu i proces liječenja. Voditeljica inicijative bila je dr. sc. Paula Podolski, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb.

“Današnja ‘zdrava kava’ bila je osmišljena kako bi ženama iz ovog ruralnog područja udaljenog od kliničkih onkoloških centara učinila dostupnima informacije o raku dojke. Ovakav način neposrednog  komuniciranja sa zdravim ženama, te onima koje su liječene ili su u tijeku liječenja zbog raka dojke, omogućava na pristupačan i jednostavan način objasniti osobitosti dijagnostike, liječenja raka dojke, praćenja i zbrinjavanja nuspojava liječenja”, poručila je Podolski.

Sa zainteresiranim građanima svoja znanja i iskustva podijelila je i Ivona Poljak, psihologinja na Odjelu za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

“Organizacija inicijative ‘zdrava kava s doktorima’ u Oštarijama, gradu u Gorskom kotaru, omogućila je približavanje svjesnosti o malignim bolestima i načinima liječenja i bolesnicama izvan velikih onkoloških centara. Naglasak je bio na brizi za sebe i važnosti aktivne uloge u liječenju te sudjelovanju u preventivnim programima. Sudjelovanje u ovom projektu povezuje sve sudionike i omogućuje razmjenu stručnih znanja, ali i osobnih iskustava, što se pokazalo korisnim i iznimno pomažućim u suživotu s malignom bolesti”, istaknula je.

Valja naglasiti kako su znanja i iskustva koja je prenijela psihologinja Poljak bila od izuzetog značaja okupljenim ženama budući da u tom kraju nema psihologa.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostoru Udruge. Sljedeća inicijativa ‘zdrava kava s doktorima’ bit će organizirana u Pakracu.

Projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 498.519,00 kuna (kodni broj: UP.02.2.1.08.0226).