Održana radionica “Prehrana i stres” za onkološke pacijentice

Udruga Nismo same održala  je 5. lipnja 2023. svoju osmu radionicu u sklopu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ koji se temelji na organizaciji „zdravih kava“ u 15 gradova diljem Hrvatske i devet radionica u prostoru Udruge. Radionice su namijenjene ženama svih generacija, zamišljene su kao jedan oblik radne terapije, a glavni cilj je promocija zdravlja i zdravih aktivnosti. Tema ove radionice je bila „Prehrana i stres“ na kojoj su zainteresirane žene je imale priliku saznati vrijedne informacije o pravilnoj prehrani, važnosti uravnotežene prehrane i nutritivnim potrebama kod onkoloških pacijentica. Razumijevanje kako različite namirnice i nutrijenti mogu utjecati na imunološki sustav i oporavak od tretmana omogućuje onkološkim pacijenticama da donesu informirane odluke o svojoj prehrani.

Radionicu je vodila mr. sc. Koraljka Knezić, dipl. ing. preh. teh., koja je završila Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu te magistrirala na području nutricionizma. Radi u Državnom inspektoratu, graničnoj sanitarnoj inspekciji. Prije toga se 15 godina u Ministarstvu zdravstva bavila zakonodavnim i inspekcijskim poslovima na području sigurnosti hrane. Krajem 2019. i sama je oboljela od karcinoma dojke. Život nakon završenog liječenja usmjerio ju je na proučavanje i prilagođavanje prehrane kako bi se što bolje nosila s tegobama. Osobnim iskustvom i stručnim znanjem želi pomoći drugim ženama kako bi se lakše nosile s nutritivnim izazovima i poboljšale si kvalitetu života.

Radionicu je vodila mr. sc. Koraljka Knezić, dipl. ing. preh. teh.

„Radionica je prošla odlično. Žene su bile jako zainteresirane i postavljale su puno pitanja. O prehrani sve sve znaju, a zapravo ne znaju ništa. Onkološkim pacijentima nedostaju informacije. Vezano uz to, održala sam predavanje s općenitim smjernicama i pokazala ženama kako si same mogu kreirati zdrave jelovnike. Isprobale smo i neke recepte. Prehrana je iznimno bitna jer utječe na našu kvalitetu života općenito. Naravno da ne možemo izliječiti rak samom prehranom, ali si možemo puno olakšati tegobe i općenito pojačati svoju dobrobit“, izjavila je  mr. sc. Koraljka Knezić.

“Iskustvo koje sam stekla na radionici bilo mi je fenomenalno. Ja se stvarno trudim zdravo hraniti i paziti na svoju ishranu, no sad sam saznala puno toga novoga. Koraljka je s nama podijelila puno informacija koje su bile prilagođene nama onkološkim pacijenticama. Sretna sam jer smo dobili neke odlične recepte a upoznala sam i neke nove namirnice koje ću upotrebljavati u svojoj kuhinji“, rekla je Suzana Kovačević, jedna od sudionica koja izrazila veliko oduševljenje radionicom.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Sljedeća planirana aktivnost Udruge je organizacija „zdrave kave“ u Oštarijama koja će se održati 13. lipnja.

Projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 498.519,00 kuna (kodni broj: UP.02.2.1.08.0226).