Inicijativa ‘zdrava kava s doktorima’ održana i u Karlovcu

Projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ Udruge Nismo same temelji se na organizaciji „zdravih kava“ u 15 gradova diljem Hrvatske, a 25. svibnja inicijativa je organizirana u Karlovcu. U prekrasnom prostoru slatkovodnog akvarija Aquatica, okupilo se više od 30 žena koje su imale priliku od liječnika i drugih stručnjačka te članica Udruge saznati sve bitne informacije o prevenciji malignih bolesti, ali i dobiti potrebnu podršku koja im je od velikog značaja.

“Jako me veseli da su Nismo same, zahvaljujući EU projektu, inicijativu ‘zdrava kava s doktorima’ održale u Karlovcu, gradu u kojem sam odrasla i uz kojeg me vežu najljepše uspomene. Hvala svima koji su nas došli podržati, nešto naučiti i podijeliti s nama svoja svjedočanstva. Čuli smo priče žena kojima je od dijagnoze prošlo 11 pa čak i 14 godina, što je bilo vrlo inspirativno i ohrabrujuće. No, isto tako otvorili smo i puno problema, od dugih lista čekanja do nedovoljne informiranosti građana o njihovim zdravstvenim i socijalnim pravima nakon dijagnoze maligne bolesti. Posebno želim zahvaliti liječnicima koji su svjedočili o tome koliko im je teško više puta tjedno nekome reći da mu je nalaz loš i da ima rak, za što većina njih nije ni educirana“, rekla je Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge i voditeljica Projekta.

Uz Ivanu Kalogjeru, na „zdravoj kavi“ bile su i Goranka Perc, dopredsjednica Udruge i Irena Ćurćić, članica Udruge koje su također sudjelovale u razgovoru i podijelile svoja svjedočanstva i iskustva.

S prisutnim građanima razgovarali su i liječnici Ankica Pleša, dr. med., spec. radiologije, subspec. ultrazvuka, voditeljica Odjela za radiologiju Opće bolnice Karlovac, Ivana Kovačić, dr. med., spec. interne medicine, subspec. gastroenterologije, voditeljica Odjela za gastroenterologiju Opće bolnice Karlovac, prim. Željko Štajcer, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, subspec. ginekološke onkologije, pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Karlovac i Maja Vukoja, dr. med., spec. psihijatar, subspec. psihoterapije, Klinički bolnički centar Zagreb.

„Bila mi je iznimna čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovoj inicijativi jer smo umanjili stigmu spram oboljelih od malignih bolesti, ali i stigmu popratnih psihičkih posljedica o kojima se ne govori dovoljno, što se ponajviše očitovalo kroz osobne priče mnogih žena, ali i samih liječnika. Bilo je i suza i smijeha i na temelju svega mogu zaključiti da smo uspjeli“, rekla je Maja Vukoja, psihijatrica u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

„Druženja poput inicijative “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” su primjer kako poboljšati suradnju između pacijenata i liječnika. Upravo ta suradnja je temelj boljeg razumijevanja bolesti i načina liječenja što doprinosi boljem odazivu i lakšem provođenju terapije. Sve zajedno ima za cilj produljenje i poboljšanje kvalitete života te lakše prihvaćanje komplikacija bolesti te nuspojava terapija i uzimanje propisanih lijekova“, izjavio je prim. Željko Štajcer, pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Karlovac. 

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge.

Treća po redu „zdrava kava“ planirana je za 9. lipnja u Vukovaru.

Projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 498.519,00 kuna (kodni broj: UP.02.2.1.08.0226).