U Sisku održana prva ‘zdrava kava’ Udruge NISMO SAME

U sklopu novog projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ u Sisku je 13. svibnja održana prva ‘zdrava kava’ s doktorima i zainteresiranim građanima. Na kavu su se odazvale žene svih generacija koje su imale priliku u opuštenoj atmosferi razgovarati s liječnicima o svim pitanjima vezanim za prevenciju raka dojke.

Udruga Nismo same osmislila je i pokrenula projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ s ciljem prevencije i promocije zdravlja i zdravih navika te povećanje svijesti građana o važnosti prevencije raka dojke. ‘Zdrave kave’ održat će se u 15 gradova diljem Hrvatske, a ciklus je krenuo upravo u Sisku. Sisačko-moslavačka županija je i prije korone bila među vodećima po broju oboljelih od malignih bolesti, nedostaje liječnika, uređaji su zastarjeli, a pogotovo nakon potresa koji je napravio veliku štetu.

“Oduševljene smo odazivom liječnika i građana što je potvrdilo vrijednost ovog projekta. Pokazalo se da ljudima nedostaje razgovora i informacija. Informiranost o dostupnim programima je dosta niska, a podaci koje smo čuli o utjecaju korone na porast broja oboljelih od malignih bolesti i neodazivu građana na preventivne preglede, vrlo su zabrinjavajući. Na području cijele Hrvatske kronično nedostaje socijalnih i zdravstvenih usluga koje značajno unaprjeđuju kvalitetu života ranjivih skupina, a situaciju još više otežava nerazumijevanje društva da se s „rakom može živjeti“ i kvalitetno doprinositi društvu te zato su ovakvi razgovori neizmjerno potrebni“, rekla je Ivana Kalogjera, voditeljica projekta.

Na kavi su sa zainteresiranim građanima razgovarali Ivona Poljak, psihologinja s Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Darko Kolar, dr. med., abdominalni kirurg i voditelj Odjela operacije u Službi za kirurgiju OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak, Dejan Čanak, dr. med., specijalist radiolog, voditelj Odjela za radiologiju OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak, Željka Josić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije, OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak, Tonka Jozić Novinc, voditeljica Odjela infektologije, OB “Dr. Ivo Pedišić” Sisak i Vladimira Valentić-Petrović, ginekologinja.

Iz Nismo same, osim Ivane Kalogjere, ‘zdravoj kavi’ su nazočile i koordinatorica projekta Goranka Perc te Irena Ćurčić.

“Zahvalna sam na prilici da budem dijelom ovog projekta. Pozdravljam inicijativu odabira Siska kao prvog grada za organizaciju ‘zdrave kave’, posebice nakon strašnih stresora koje su doživjeli stanovnici ovog potresom pogođenog područja. Iz razgovora sa sudionicama vidljiva je motivacija oboljelih za očuvanjem zdravlja, kako tjelesnog tako i psihološkog, te potreba za što boljom organizacijom preventivne skrbi i edukacije za brigu o sebi. Psihološka podrška oboljelima od karcinoma, nažalost, nije jednako dostupna svima te ovim putem naglašavam kako je na Klinici za onkologiju KBC-a Zagreb svi mogu zatražiti, bez obzira na mjesto stanovanja ili liječenja“, rekla je Ivona Poljak, psihologinja s Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Kroz različite aktivnosti u sklopu projekta novooboljelim ženama omogućiti će da u opuštenoj atmosferi s liječnicima, psiholozima, socijalnim radnicima i drugim stručnjacima, bez srama postave sva ona pitanja koja ih “muče” vezano uz dijagnozu i suživot s rakom, a sve s ciljem informiranja i educiranja žena oboljelih od raka i članova njihovih obitelji, ali i šire zajednice. Iduća „zdrava kava“ održat će se 25. svibnja u Karlovcu, a više informacija o projektu možete saznati ovdje.

Projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 498.519,00 kuna (kodni broj: UP.02.2.1.08.0226).