Radionica: što je ‘kemo mozak’ i kako si pomoći

U srijedu 22. veljače 2023. održat će se šesta od devet radionica u sklopu projekta Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama, br. ugovora UP.02.2.1.08.0226, koji se financira bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Radionicu će voditi prim. dr. sc. Paula Podolski, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb, a govorit ćemo o tome kako poboljšati pamćenje i koncentraciju nakon provedene kemoterapije.

Naime, nakon liječenja kemoterapijom osobe oboljele od raka dojke primjećuju da im mozak više ne funkcionira kao prije: imaju poremećaje kratkotrajne pozornosti, zbunjeni su, imaju teškoća u koncentraciji, u pronalaženju pravih riječi…

To je stanje poznato kao ‘kemo mozak’ ili ‘mentalna izmaglica’ (engl. ‘brain fog’), a može potrajati mjesecima, u nekim slučajevima i godinama nakon kemoterapije.

Budući da su simptomi ‘kemo mozga’ jako iscrpljujući i mogu narušiti kvalitetu života, na radionici će biti riječi o tome kako se nositi s poteškoćama.

Radionica će biti održana u prostoru Udruge (Boškovićeva 7 B) s početkom u 17.30 sati. Budući da je broj mjesta ograničen, sudjelovanje na radionici moguće je samo uz prethodnu najavu na e-mail ivana@nismosame.com ili goranka@nismosame.com.