Radionica: dodaci prehrani i suplementi kod onkoloških bolesnica

Većina onkoloških bolesnica u tijeku i nakon provedenog onkološkog liječenja uzima barem jedan dodatak prehrani, ili barem suplement vitamina, minerala, elemenata u tragovima, ili kombinaciju navedenog. Nerijetko bolesnice uzimaju i više takvih preparata istovremeno, vrlo često samoinicijativno (najčešće potaknute lažnim oglašavanjem/reklamiranjem) i bez konzultacije s nadležnim onkologom.

Iako korištenje suplemenata i/ili dodataka prehrani najčešće nema negativnih učinaka na zdravlje, ili ishod onkološkog liječenja (još češće nema ni pozitivnih odnosno poželjnih učinaka), neke kombinacije preparata mogu umanjiti učinak onkološkog liječenja ili uzrokovati druge zdravstvene tegobe kod osoba koje ih uzimaju.

Tema je to naše devete radionice koja će se u sklopu EU projekta Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama održati u prostoru udruge Nismo same (Boškovićeva 7B) 24. kolovoza 2023., s početkom u 18 sati. Radionicu će voditi Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije s Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb.

Na radionici ćemo dati pregled najčešće korištenih suplemenata u onkologiji te pojedinačno prokomentirati indikacije, kontraindikacije, moguće nuspojave i interakcije, prvenstveno dobivene iz rezultata randomiziranih kliničkih studija koje su temelj moderne medicine temeljene na dokazima (evidence-based medicine), a ne na osnovu sporadičnih ili anegdotalnih slučajeva.

Polaznice radionice moći će postavljati pitanja, kao i iznijeti svoja iskustva s korištenjem određenih suplemenata i dodataka prehrani.

Budući da je broj mjesta ograničen, sudjelovanje na radionici moguće je samo uz prethodnu najavu na e-mail ivana@nismosame.com ili goranka@nismosame.com.

Veselimo se vašem dolasku!