U Daruvaru održana 11. ‘zdrava kava s doktorima’ Udruge Nismo same

Udruga Nismo same u sklopu svog EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, u 15 gradova diljem Hrvatske, provodi inicijativu „zdrave kave s doktorima“ koja za glavni cilj ima pružati ključne informacije, educirati i povećati svijest građana o važnosti prevencije te promovirati zdravlje. „Zdrava kava s doktorima“ do sada se održala u 10 gradova diljem Hrvatske na kojima je prisustvovalo više od 500 sudionika, a jedanaesta lokacija druženja bila je Daruvar. Unutar Daruvarskih toplica koje se nalaze u samom centru grada, u prostorima restorana Terasa, okupilo se više od 40 zainteresiranih građana koji su u ugodnom društvu s članicama Udruge i prisutnim liječnicima razgovarali o bitnim zdravstvenim temama, ali i preprekama s kojima se oboljele žene i njihove obitelju susreću u procesu liječenja.

Također, dotaknuli su se i trenutne situacije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, odaziva na programe ranog otkrivanja raka dojke te projekta Udruge Nismo same koji omogućuje besplatan prijevoz onkoloških pacijentica za odlazak na terapiju. Prisutni građani imali su mogućnost i sami postavljati pitanja vezana za prevenciju i preventivne preglede, dijagnozu i proces liječenja. Voditeljica inicijative je bila prim. dr. sc. Paula Podolski, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, voditeljica Odjela za tumore dojke KBC-a Zagreb koja je tom prilikom naglasila: „Kao voditeljica inicijative “Zdrava kava u Daruvaru” ženama sam objasnila osnove rizičnosti za obolijevanje od raka dojke, upoznala sam ih s mogućnostima rane dijagnostike raka dojke, kao i o osobitostima sustavnog i lokalnog liječenja. Ženama oboljelima od raka dojke, i njihovim članovima obitelji, ovakav način neformalne komunikacije daje mogućnost otvorenijeg razgovora nego li u zdravstvenim ustanovama i opširniju diskusiju o temama vezanim uz kvalitetu života oboljelih.“

Uz prim. dr. sc. Paulu Podolski, zainteresirani građani imali su priliku razgovarati i s liječnikom s lokalnog područja Vladimirom Bartošem, dr. med., specijalistom ginekologije i opstetricije. Također, Milada Sofka, predsjednica lokalne Lige protiv raka Daruvar, podijelila je svoja osobna razmišljanja i podržala ovu veliku inicijativu Udruge Nismo same. „Druženje je bilo jako korisno, zanimljivo i edukativno. Naše se žene teško otvaraju, ne vole pričati o bolesti. Mala smo sredina i ljudi se još uvijek, tradicionalno, srame bolesti. Mi to pokušavamo promijeniti kroz rad naše Lige protiv raka, Jedno vrijeme je to funkcioniralo, a onda je došla korona koja je učinila svoje. Zato su nama ovakve inicijative jako važne. Hvala udruzi Nismo same što je uvrstila Daruvar u projekt.“, rekla je Milada Sofka, predsjednica lokalne Lige protiv raka Daruvar.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Sljedeća „zdrava kava s doktorima“ održat će 8. svibnja u Osijeku.