U Slavonskom Brodu održana ‘zdrava kava s doktorima’ udruge NISMO SAME

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same je u Slavonskom Brodu u popodnevnim satima održala svoju inicijativu „zdrave kave s doktorima“ koja je okupila 48  sudionika, a mjesto događanja je bio Hotel Savus u samom centru grada. Uz članice Udruge i liječnike, sve prisutne žene su kroz neformalno druženje i ugodan razgovor imale mogućnost dobiti odgovore na brojna pitanja koja ih muče – od dijagnoze, procesa liječenja pa sve do psihološke podrške i samog suživota s rakom. Ova inicijativa ponovno je pokazala koliko je takva vrsta razgovora važna za obje strane jer doprinosi boljoj komunikaciji, razumijevanju i izgradnji međusobnog povjerenja između samih liječnika i pacijenata.

Udruga Nismo same u sklopu svog EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, u 15 gradova diljem Hrvatske, provodi inicijativu „zdrave kave s doktorima“ koja za glavni cilj ima pružati ključne informacije, educirati i povećati svijest građana o važnosti prevencije te promovirati zdravlje. „Zdrava kava s doktorima“ do sada se održala u 6 gradova diljem Hrvatske na kojima je prisustvovalo više od 270 sudionika, a sedma lokacija druženja bila je Slavonski Brod. U samom centru grada, u prostorima Hotela Savus, okupilo se 48 zainteresiranih građana koji su u ugodnom društvu s članicama Udruge i prisutnim liječnicima razgovarali o bitnim zdravstvenim temama, ali i preprekama s kojima se oboljele žene i njihove obitelju susreću u procesu liječenja.

Također, dotaknuli su se i trenutne situacije u Brodsko-posavskoj županiji i slabog odaziva na programe ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva. Prisutni građani imali su mogućnost i sami postavljati pitanja vezana za prevenciju i preventivne preglede, dijagnozu i proces liječenja, kao i pitanja vezana uz pravilnu prehranu i jačanje imunološkog sustava te savjeta za psihološku pomoć.

Voditeljica inicijative u Slavonskom Brodu bila je prim. doc. dr. sc. Vesna Ramljak, dr. med., specijalistica kliničke citologije, voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice koja je, uz članice Udruge, započela druženje i istaknula njegov veliki značaj za zajednicu. Kao jedan od velikih izazova, općenito u zdravstvu, spomenula je to što se oboljele žene ponekad nemaju kome obratiti, nemaju uvijek dostupnu psihološku pomoć te na kraju ne znaju koja su njihova zakonski propisana prava.

„Bez obzira na to koliko često razgovaram s pacijenticama, kako bivšim, tako i onima koje prolaze svoje liječenje, članovima obitelji, svaki takav susret donosi novo iskustvo. Ta nova iskustva često su oplemenjujuća, ali, nažalost, puno puta i užasavajuća jer čujem neke stvari za koja ne mogu vjerovati da još uvijek postoje kao prepreka na putu liječenja. Na ‘zdravim kavama’ ljudi imaju priliku izreći ono što inače ne mogu niti imaju kome reći. Zbog toga su ovakve ‘kave’ neprocjenjive, kaže se i čuje ono što inače nemamo priliku čuti. Osobno me se najviše dojmilo pitanje jedne mlade žene: Zašto u bolnici ne postoji jedna osoba koja će nam pomoći na našem putu liječenja, koju ćemo moći pitati sve što nas zanima, od naših prava do našeg liječenja“, rekla je prim. doc. dr. sc. Vesna Ramljak.

Zainteresirani građani imali su priliku razgovarati i s liječnicima s lokalnog područja Anom Muldini, dr. med., specijalisticom kliničke radiologije, v. d. voditeljicom Odjela za kliničku radiologiju Opće bolnice „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod, Anamarijom Kovač Peić, dr. med., specijalisticom interne medicine, subspecijalisticom internističke onkologije i prim. izv. prof. dr. sc. Antom Cvitkovićem, dr. med., spec. epidemiologije, ravnateljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

„Iznenađena sam odazivom žena i članova njihovih obitelji na ‘zdravu kavu’ u Slavonskom Brodu. Smatram da je približavanje svih sudionika u procesu liječenja građanima i populaciji koja se liječi jako bitno pa je ovaj projekt hvale vrijedan. Mislim da bi trebao rezultirati većim odazivom na preventivne preglede i drago mi je vidjeti da danas nisu bile samo osobe oboljele od karcinoma već i članovi njihovih obitelji i zdrave žene koje su mislile da samim sudjelovanjem mogu nešto naučiti i čuti te pomoći savjetom svojoj bližoj okolini. Svi smo odgovorni da stvaramo bolje društvo i jačamo preventivnu medicinu“, istaknula je Anamarija Kovač Peić.

„Zahvaljujem Udruzi Nismo same što me je pozvala na ‘zdravu kavu’ i dala mi priliku da ukažem na slab odaziv na programe ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva. Te su brojke trenutačno za našu županiju 52 posto za rak dojke odnosno 20 posto za rak debelog crijeva. Ovakvi događaji su važni, ako svatko tko je danas došao na kavu kaže u svojoj okolini koliko je važno odazivati se na preventivne preglede i da to nije ništa strašno, može spasiti najmanje jedan život“, rekao je prim. izv. prof. dr. sc. Ante Cvitković.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Sljedeća „zdrava kava s doktorima“ održat će 16. studenoga u Koprivnici.

Projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 498.519,00 kuna (kodni broj: UP.02.2.1.08.0226).