U Gospiću održana ‘zdrava kava s doktorima’ udruge NISMO SAME

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same organizirala je 26. siječnja 2023., u ugodnim prostorima hotela Ana u Gospiću, svoju devetu „zdravu kavu s doktorima“ – neformalno druženje građanstva s liječnicima, na kojoj se okupilo 25 sudionika. Tom prigodom su prisutne žene imale mogućnost saznati korisne savjete i informacije vezane za preventivne preglede, educirati se, ali i postavljati brojna pitanja – od onih vezanih za dijagnozu i suživot s rakom pa sve do onih koji se vežu za sami procesa liječenja i mentalno zdravlje. Pri završetku ovog druženja ponovno se pokazalo kako ovakvi neformalni tipovi razgovora, izvan zdravstvenih institucija, pomažu novooboljelim ženama, njihovim obiteljima, ali i samim liječnicima.

„Zdrave kave s doktorima“ provode se u sklopu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ Udruge Nismo same, a riječ je o neformalnom druženju građanstva s liječnicima o bitnim temama vezanim za prevenciju, dijagnozu i suživot s rakom. Inicijativa se provodi u 15 gradova diljem Hrvatske, a za devetu lokaciju odabran je grad Gospić u samom srcu Like. Naime, odaziv žena na Nacionalni preventivni program za rano otkrivanje raka dojke u Ličko-senjskoj županiji iznosi svega 35%. „Zdrava kava“ održana je u hotelu Ana gdje se okupilo 25 zainteresiranih sudionika koji su, u vrlo ugodnom društvu liječnika i članica Udruge, imali priliku dobiti sve ključne informacije, ali i odgovore na sva pitanja koja ih muče. Preventivni pregledi, dijagnoze, procesi liječenja, problemi u zdravstvenom sustavu, pravilna prehrana, psihološka podrška samo su neke od tema o kojima se razgovaralo.

Voditeljica inicijative u Gospiću bila je Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, Klinika za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb koja ističe da „zdrave kave“ predstavljaju odličan koncept komunikacije između liječnika i pacijentica.

„Govorili smo o važnosti ranog otkrivanja bolesti i općenito o epidemiološkim statistikama karcinoma dojke u Hrvatskoj, znači o incidenciji i mortalitetu kroz vrijeme. Govorilo se i o novim lijekovima i o tome kada su oni indicirani odnosno koji pacijenti imaju pravo na određene lijekove, a koji nemaju. Bilo je pitanja i o rizičnim čimbenicima za rak dojke u Hrvatskoj i u svijetu. Ponovno sam s kave otišla ispunjena osjećajem da sam učinila nešto dobro za zdravlje žena, a vjerujem da su se jednako osjećali i drugi sudionici“, nadodala je Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, Klinika za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb.

Sa zainteresiranim građanima razgovarali su i liječnici s lokalnog područja mr. Sandra Čubelić, dr. med. spec. pedijatar, ravnateljica Opće bolnice u Gospiću, Ivanka Krmpotić, dr. med. spec. internist, sub. spec. endokrinolog, Opća bolnica Gospić, Ivan Sesar, dr. med, spec. internist, sub. spec. kardiologije, voditelj Odjela za unutarnje bolesti Opće bolnice Gospić, prim. Suad Gačo, dr. med. spec. opće kirurgije i uži spec. torakalne kir., voditelj Odjela kirurgije Opće bolnice Gospić, Tatjana Ilijevski Korečić, dr. med. spec. oftalmolog, voditeljica Oftamološke ambulante Opće bolnice Gospić i Darija Jakovac – Ratković, dr. med. spec. radiologije u Općoj bolnici Gospić.

“Vrlo je bitno ne pretpostaviti da smo zdravi, nego doći na pregled. Opća bolnica Gospić jedina je bolnica u Ličko-senjskoj županiji koja pokriva dosta široko područje. Bolnica je opremljena suvremenim mamografom i ultrazvučnim aparatima te je centralno mjesto u našoj županiji za početak dijagnostike. Moji kolege često izlaze u susret pacijentima te im nakon sumnje na dijagnozu dogovaraju odlazak u druge ustanove u Hrvatskoj, od Zadra, Rijeke do Zagreba, ovisno o tome koji od navedenih gradova iz socijalnih razloga više odgovaraju pacijentima“, rekla je mr. Sandra Čubelić, dr. med. spec. pedijatar, ravnateljica Opće bolnice u Gospiću koja dodatno poziva sve ljude da se redovito odazivaju na preventivne preglede.

Koliko su „zdrave kave“ značajne i za same liječnike objasnila je Darija Jakovac – Ratković, dr. med. spec. radiologije, Opća bolnica Gospić: “Prvi sam put na ovakvom druženju s pacijentima i jako sam sretna zbog toga. Vidim da im puno znači taj osjećaj da smo tu za njih i da smo im dostupni. A i nama za naš budući rad puno znači to da čujemo da nešto dobro radimo.“

„Zdrave kave s doktorima“ su do sada provedene u sveukupno devet gradova, uključujući i Gospić, a okupile su više od 400 sudionika i ostavile značajan utjecaj na žene i njihove obitelji. Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge.

Projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, u ukupnom iznosu od 498.519,00 kuna (kodni broj: UP.02.2.1.08.0226).